Tarafsız haber için doğru adrestesiniz. Haber, Haberler, güncel haberler, internet haber,son dakika haberleri, ogaste.com farkıyla takip edin. En son haberlere bizimle ulaşın.
Yasal Uyarı: Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. -
Copyright© 2006-2024 Tüm hakları saklıdır.
HABER YAZILIMI ve
TURKTICARET.NET projesidir
Bak İbrahim Burkay, Hisarcıklıoğlu ne diyor?
null
TEKNOSAB adı altında şehrin batısında kurulan sanayi bölgesi, İbrahim Burkay ile çevresine büyük rant kazandırdığı iddiaaları gündeme gelmişti. Bundan cesaret alan aynı ekip kentin doğusuna da benzeri bir sanayi bölgesi kurmak için kolları sıvadılar, işi bir noktaya kadar getirdiler.
İbrahim Burkay Bursa’da yeni sanayi bölgelerine öncülük etmeye çalışırken Türkiye'deki en önemli iş insanı kuruluşlarından biri olan ve yarı resmi kurum sıfatını taşıyan Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu tam tersini söyledi.
Sanayinin Marmara bölgesinden taşınması gerektiğinin altını çizdi.
****
Ekonomim gazetesi bu konuda ayrıntılı bir haber yaptı. Hüseyin Gökçe imzalı haberde, şu saptamalar vardı:
“… İstanbul merkezli beklenen Marmara Depremi, iş yaşamı açısından da çok büyük riskler barındırıyor. Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 42’si, toplam istihdamının yüzde 28’i ve ihracatının yüzde 61’ini, Marmara Denizi etrafındaki iller tarafından gerçekleştiriyor. Olası bir Marmara depreminde, İstanbul’daki sanayi ve üretim tesislerinin yüzde 90’ının hasar görebileceği tahminleri yapılıyor.”
Hüseyin Gökçe İstanbul diye yazıyor, siz onu Bursa olarak da kabul edin!
****
Haberin devamında şu bilgiler verildi:
“Başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olmak üzere, iş yaşamının pek çok temsili kuruluşu Marmara Bölgesi’nde risk altındaki illerdeki sanayinin güvenli bölgelere taşınması konusunda önerilerde bulunuyor. Konya Sanayi Odası için TEPAV tarafından hazırlanan raporda, Konya'nın 12 OSB'si ile birlikte Marmara Havzası'nın yükünün hafifletmeye talip olduğu ifade edildi.
Taşınma konusunda bir bölgenin daha doğrusu bir havzanın yeni üretim merkezi yapılması konusunu işleyen bir rapor da yakın zamanda yayımlandı. Kalkınma Odaklı Stratejik Araştırmalar Merkezi (KOSAM), ‘Bir Ekonomi Güvenliği Meselesi: Marmara-Orta Anadolu Sanayi Dönüşümü’ Raporu’nda İstanbul, Kocaeli ve Bursa'daki sanayi tesislerinin önemli bir kısmının Aksaray, Ankara, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat'a taşınması konusunu ayrıntıları ile ele aldı. Raporda belirtilen bölgeye, Adana, Mersin ve İskenderun da eklenerek, deniz bağlantısı da sağlandı.”
****
Haberin sonraki bölümünde İbrahim Burkay’ın yönetim kurulu üyesi olduğu TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun görüşlerine yer verildi:
“Hem İstanbul ve Marmara’nın depreme hazırlığını artırmalı ve aynı zamanda sanayiyi Marmara dışına taşıyarak riski azaltmayı düşünmeliyiz. Bu değişimin bir anda olabilmesi mümkün değil, fabrikaları birden söküp götürmek akla uygun değil. Ama zaman içinde ve doğru bir teşvik sistemi tasarlanırsa olabilir. Ankara’dan Adana’ya giden otoyolun tamamlanması, sanayinin Orta Anadolu’ya kaydırılabilmesine yönelik güzel bir fırsat sunuyor. Bu durumda Orta Anadolu ile Doğu Akdeniz hattında yeni bir sanayi kuşağını tahayyül edebilmek artık mümkündür. Marmara seyrekleşirse, İstanbul’daki yoğunlaşma azaltılabilirse bugüne kadar ülkemizde üretilmeyen ürünlere burada odaklanmak ve yeniliklere yönelmek de daha kolaylaşacak. Yani Marmara’da teknoloji ve inovasyon odaklı yeni bir sanayinin yükselmesi için de alan açılacak.”
****
Gördüğün gibi Sayın Burkay, Rıfat Başkan sanayinin taşınmasından söz ediyor, sizin gibi Marmara bölgesine yeni sanayi bölgeleri kurma peşinde değil.
****
Bursa’da sanayinin taşınması düşüncesini ilk olarak AK Parti eski İl Başkanı sıfatıyla Sedat Yalçın dile getirmişti.
Yeniden Refah Partisi adayı olarak seçim döneminde bu konuda önemli şeyler söyledi ama ne yazık ki bu şehir onu can kulağıyla dinlemedi.
Oysa Bursa’nın kurtuluşu buna bağlı…
Rıfat Hisarcıklıoğlu Orta Anadolu Sanayi Koridorundan söz ediyor, Sedat Yalçın ise Batı Anadolu Sanayi Koridoru öneriyor.
Gemlik ve Kocaeli limanıyla bağlantılı Batı Anadolu Sanayi Koridoru…
TOFAŞ, RENO VE BOSCH TAŞINIRSA NE OLUR?
TOFAŞ, RENO ve BOSCH’nin Bursa’dan taşındığını düşünün, yan sanayi onun peşinden koşa koşa gitmez mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yandaş propaganda bülteni Yeni Şafak şeysinin patronuna avanta sağlamak için kentin en önemli su alanının yani İznik’in 380 metre kıyısında bizim Kültürpark büyüklüğündeki bir alanı endüstri bölgesi ilan etmesi ne kadar yanlış bir kararsa, Bozüyük, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Afyon arasındaki pek çok alanı özel endüstri bölgesi ilan edilerek, bu kuruluşlara ayrıcalık sağlaması o kadar doğru bir karar olacaktır (Bu sayede işlemeyen Zafer Havalimanı işlevli hale getirilebilir).
(İznik Gölü'ne 370 metre mesafede bulunan 6'sı tarla, 1'i arsadan oluşan 25,24 hektarlık (252 bin 400 metrekare) dev alan Varaka Kağıt Sanayi Anonim Şirketi Bursa Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi).
Bu büyük kuruluşlar yeni yerlerinde dijital yeşil dönüşümü yapabilirler, yeni uydu kentler oluşturabilirler.
****
İbrahim Burkay’ın yapmaya çalıştığı Bursa’da sanayinin yer değiştirmesi kesinlikle bir çözüm değil.
Hava kirliliğini önlemek, trafiği kısmen çözmeyi istiyorsak ve de betonlaşmanın önünü kesmek niyetindeysek, yeni sanayi tesisleri kurulmasını önleyip, var olanları taşımayı düşünmek zorundayız.
****
Bu yazının dipnotu: Bazıları kızacak ama sol yine haklı çıktı. Bölgelerarası dengesizlik sorununu dile getirmişlerdi. ‘Boğaz’a köprü yapacağına, Zap suyuna köprü yapılsın’ veya ‘o parayla İstanbul’un kentsel toprakları kamulaştırılsın’ sözlerini anımsıyorum. Bölgelerarası eşitsizliğin vurgulanmasıydı bu. Nitekim sanayinin bir bölgeye yığılması yığınla sorun getirdi. Musilaj en son ortaya çıkan büyük derdimiz oldu.
En Çok Okunan Haberler