Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BTÜ'de sahte bellek oluşumunun etkileri incelenecek

BTÜ'de geliştirilen proje ile sosyal medyada yayılan yanıltıcı içeriklerin toplumsal bellek ve davranışlar üzerindeki etkileri araştırılacak. Proje kapsamında BTÜ'de Psikoloji Laboratuvarı da kurulacak.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2025 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2025 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
ogaste.com
BTÜ'de sahte bellek oluşumunun etkileri incelenecek

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, destek aldıkları projelerine bir yenisi daha ekledi. Bu kapsamda İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Pınar Bürhan'ın yürütücülüğünü yaptığı 'psikoloji' alanındaki proje yapay zekâ kaynaklı bilgi kirliliği ve toplumsal bellek ilişkisinin incelenmesi hedeflenirken, sosyal medyada yayılan yanıltıcı içeriklerin toplumsal bellek ve davranışlar üzerindeki etkileri araştırılacak. Projede Dr. Bürhan'a,lisans öğrencileri bursiyer olarak destek sağlayacak. Proje kapsamında BTÜ'de Psikoloji Laboratuvarı da kurulacak.

Projede, yanıltıcı bilgi sunum yöntemlerinin bireylerde sahte anı oluşturma potansiyeline sahip olup olmadığı ve hangi bireylerin bu tür içeriklere karşı daha duyarlı olduğu araştırılacak. Çalışma, katılımcılara sunulacak farklı bilgi biçimleriyle yanlış bilginin bellek üzerindeki etkisini analiz etmeyi amaçlıyor. Araştırma sürecinde, farklı sunum yöntemleriyle bilginin bireysel hafıza üzerindeki yanıltıcı etkileri arasındaki farklar, detaylı bir şekilde değerlendirilecek.

Son yıllarda sosyal medyanın insanların güncel olaylara hızla erişim sağladığı bir ortam haline geldiğini belirten Dr. Pınar Bürhan, bu platformlarda doğrulanmamış bilgilerin hızla yayılmasının bireylerin bellekleri üzerinde bir tehdit oluşturabildiğini dile getirdi. Bürhan, yürüttükleri bu projeyle dijital medyada yayılan yanlış bilgi içeriklerinin bellek üzerindeki muhtemel etkilerinin inceleneceğini söyledi.

Proje yürütücüsü Dr. Bürhan, "Teknoloji ve dijital medya aracılığıyla yayılan yanıltıcı içeriklerin hızla artış gösterdiği bir dönemdeyiz. Bu projeyle, yanıltıcı içeriklerin bellek üzerindeki etkilerini, bilimsel olarak ortaya koymayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda proje keşiflerinin, dijital platformlarda karşılaşılan yanıltıcı içeriklere karşı, toplumsal bilinç kazandırılması ve muhtemel önlem yollarının geliştirilmesine rehberlik etmesi bekleniyor" dedi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.