Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa Türk-İş'ten 'Vergide Adalet' mitingi!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Bursa 8. Bölge Temsilciliği tarafından 'Vergide Adalet İstiyoruz' başlıklı basın toplantısı gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2024 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 13:57
Kaynak: Haber Merkezi
ogaste.com
Bursa Türk-İş'ten 'Vergide Adalet' mitingi!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Bursa 8. Bölge Temsilciliği tarafından Türk Metal Sendikası binasının önünde 'Vergide Adalet İstiyoruz' başlıklı basın toplantısı gerçekleşti. 

 

Ülke olarak zor bir dönemden geçiriyoruz

Türk - İş Genel Başkan Yardımcısı İrfan Kabaloğlu: "Bugün burada üyelerimizin yüksek sesle dile getirmek istedikleri ve konfederasyonumuz Türk-İş’in gündeminde yer alan, bizler için hayati öneme sahip konuları kamuoyuyla paylaşmak için toplandık. Ülke olarak ekonomik anlamda gerçekten zor bir dönemden geçiyoruz. Üyelerimizin, ücretli ve dar gelirli kesimlerin alım gücü her geçen gün azalıyor ve yaşam standartları bozuluyor.

Hayat pahalılığı ve enflasyon

Emeği karşılığı aldıkları ücretle geçinenler, dar gelirli kesimler hayat pahalılığı ve sürekli artan yüksek enflasyon karşısında büyük sıkıntılar yaşamakta ve çaresizlik içindedirler. Açıklanan enflasyon oranlarının kabul edilecek hiçbir yanı kalmamıştır. Açıklanan enflasyon ile market raflarındaki enflasyon arasında büyük bir uçurum vardır. Ülkemizde orta direk adlandırılan kesim neredeyse kalmamıştır. Gelir adaleti tamamen bozulmuş durumdadır. Türkiye, gelir adaletsizliği ve eşitsizliğinde Avrupa’da birinci sırada yer almaktadır. Emeği karşılığı aldığı ücretle geçinenlerin milli gelirden aldıkları pay küçülürken, işveren payı her geçen gün artmaktadır. Yani zengin daha zengin, fakir daha fakirleşmektedir. Özellikle temel tüketim ürünlerinde fiyatlar kontrolsüz bir şekilde artmaya devam etmektedir. Ülkemizin pek çok yerinde işçiler, ücretiyle kira paralarını ödeyemez duruma gelmiştir. Büyük şehirlerde ortalama ev kiraları 15-25 bin TL’nin üzerinde seyretmektedir. Gıdadan giyime, sağlıktan eğitime sorunlar büyük iken, sosyal harcamalar yarara merhem olmamaktadır. Her şey fahiş fiyatlarla satılmakta, yaşanan ekonomik zorluklar çalışanlar için artık baş edilemez bir duruma gelmiştir. Üniversiteyi kazanan çocuklarını, ücretlerini ödeyemedikleri için gönderemeyen ve kara kara düşünen pek çok aile vardır.

Kamuda İş Barışı

Kamu işyerlerimizde iş barışının tesis edilmesi için kamu da çalışan arkadaşlarımızın ücretlerinde dengenin ve adaletin sağlanması gerekmektedir. 2023 yılında kamu çerçeve protokolü imzaladık. Kamuda birçok işyeri ve kurumun toplu iş sözleşmeleri yürürlük tarihlerinin farklılık göstermektedir. Enflasyon oranı her ay değişiklik gösterdiğinden, ücretlere yapılacak zam oranlarında da farklılıklar ortaya çıkmaktadır. 1 Ocak ile 1 Mart tarihleri arasında oluşan farkı ek protokolle gidermiş ve eşitliği korumuş olduk. Şimdi de her türlü zorluğa rağmen Temmuz ile Eylül arasındaki farkı da alabilmek için gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Türk-İş olarak, Eylül ayı başlangıcı olan sözleşmelere de %24.73 oranından düşük olmamak üzere düzenleme yapılmasını istiyoruz. Önümüzdeki toplu iş sözleşmelerinde kamuda ayrı statüde çalışan ama aynı kurumda görev yapan çalışanların ücretlerinde işçi lehine fark olması için çalışacağız. Yayınlanan tasarruf genelgesinin çalışma koşullarını olumsuz bir şekilde etkilemesi, çalışanların güvenliğinden ya da haklarından tasarruf edilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Tasarruf genelgesi ile servisler kaldırılamaz, mesailer kaldırılamaz. Bunlar yanlış uygulamalardır. Tasarruf düşük gelirli kesimlerden değil, en yukarıdan, yani öncelikle lüks tüketim yapanlardan başlamalıdır. Çalışan kesimin zorunlu harcamalarından tasarruf edilmesi söz konusu değildir.

Taşeron işçiler kadroya alınmalı

696 sayılı KHK ile kadroya geçen arkadaşlarımızın kanundan doğan tüm hakları verilmelidir. KİT'lerde ve kamuda taşeron olarak çalışan arkadaşlarımız kadroya alınmalıdır.

 

Vergi sisteminde adalet sağlanmalı

Milli gelirden aldığımız pay küçülürken, vergide en yüksek payı çalışanlar olarak biz ödüyoruz. Ülkemizde gelir adaletinin sağlanabilmesi için en başta vergi sisteminde adalet sağlanmalıdır. Ülkemizin kaynaklarını kullanarak servet sahibi olanlar, bu toplumdan aldıkları oranda vergilerini ödemelidirler. Yani çok kazananlar çok vergi ödemelidir. Gelir vergisi tarifesi ilk dilimi 2024 yılı için 110 bin TL olarak belirlenmiştir. Geçmiş yıllarda yılın son aylarına kadar ikinci vergi dilimine girmeyen birçok işçi, günümüzde Mart ayında ikinci vergi dilimine girmekte ve yılda bir buçuk aylık ücretini vergi olarak ödemektedir. İşçinin satın aldığı her şeyde vergi ödediği unutulmamalı, bir de ücretinden yüksek vergiler kesilmemelidir. Ücretlerin tabi olduğu vergi dilimleri gözden geçirilmeli, işçi ücretlerindeki vergi %15’te sabitlenmeli, çalışanlar için adalet sağlanmalıdır. İşçiler yılın başında aldıkları ücretleri yılın sonunda da aynı şekilde alabilmelidirler.

Emeklilikte Daha Adil Düzenlemeler

Özellikle pandemi sonrası artan ve kalıcı hale gelen yüksek enflasyonun sebep olduğu hayat pahalılığı en fazla düşük gelirli kesimleri etkilemiş ve geçimlerini olanaksız hale getirmiştir. Bu kesimlerin başında emekliler ve asgari ücretliler gelmektedir. En düşük emekli maaşı ve asgari ücret insan onuruna yakışır bir yaşam sürmeyi mümkün kılacak şekilde belirlenmelidir.

 

Kitlesel mitingler yapacağız

Kıdem tazminatı hakkımızın korunmasından sendikalaşmanın ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasına, işsizliğin ve kayıt dışının sona erdirilmesinden, iş sağlığı ve güvenliğine ve güvenceli işlere kadar birçok talebimiz bulunmaktadır. Türk-İş olarak hazırladığımız eylem programına göre üyelerimizin bizden yüksek sesle dile getirmemizi bekledikleri sorunlarımızı ve beklentilerimizi paylaşmak için; bugün Bursa’da yaptığımız bu toplantının benzerlerini Trabzon ve Ankara ile Türk-İş bölge temsilciliklerinin bulunduğu diğer illerde de yapmaya devam edeceğiz. Dün Adana'daydık, bugün eşzamanlı olarak Diyarbakır’da ve İzmir’de de bu toplantıları yapıyoruz. Yarın, 14 Ağustos’ta Trabzon’da yapacağımız toplantıya Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay’ın da katılımlarıyla gerçekleştireceğiz. Daha sonra, 20 Ağustos 2024 tarihinde 81 ilde basın açıklamaları yapacağız. Yaptığımız basın açıklamalarında da sorunlarımızı ve taleplerimizi detaylı bir şekilde açıklayacağız. 26 Ağustos’ta Çerkezköy ve 3 Eylül’de Zonguldak’ta kitlesel mitingler yapacağız.

Toplantımızın sonunda taleplerimizi başlıklarla sizlerle ve kamuoyuyla bir kez daha paylaşmak istiyorum:

  • Çalışan kesim olarak bir kez daha özellikle nedeni olmadığımız ekonomik krizlerin ve yüksek enflasyonun bedelini ödemek istemiyoruz,
  • Kamuda ve özel sektördeki tüm işyerlerinde adil, insan onuruna yakışır ücretler, güvenli ve güvenceli çalışma koşulları ve iş barışı istiyoruz,
  • 696 sayılı KHK ile çalışanlar kanundan doğan haklarını tam olarak alabilmelidirler,
  • KİT'lerde ve kamuda, taşeronda çalışan işçilere kadro verilmelidir,
  • Adil bir vergi sistemi getirilmeli, az kazananlardan az, çok kazananlardan çok vergi alınmalıdır,
  • Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır." dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.