Tarafsız haber için doğru adrestesiniz. Haber, Haberler, güncel haberler, internet haber,son dakika haberleri, ogaste.com farkıyla takip edin. En son haberlere bizimle ulaşın.
Yasal Uyarı: Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. -
Copyright© 2006-2024 Tüm hakları saklıdır.
HABER YAZILIMI ve
TURKTICARET.NET projesidir
Köyden kente göçün nedenini açıkladı
Vatan Partisi Bursa İl Başkanı Dilek Çınar, yakın süreçte Karacabey’de çiftçilerin eylemlerinin gerçekleştiğini hatırlatarak, “Çiftçiler eylemlerinde haklı, devlet politikasıyla ürün alınmadığından aracılar çiftçi maliyetini kurtaracak düzeyde almıyorlar.” dedi. Başkan Çınar, üretim maliyetlerinin artmasından dolayı köyden kente göçün yaşandığını dile getirdi.
Vatan Partisi Bursa İl Başkanı Dilek Çınar, ogaste.com’a ziyarette bulundu.
Vatan Partisi Öncü Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyesi Emircan Fırıncı’nın da eşlik ettiği Başkan Çınar’ı, ogaste.com Genel Yayın Yönetmeni Cennet Cankılıç ağırladı.
Burada önemli açıklamalarda bulunan Başkan Çınar, çiftçilerin son durumlarından ülkenin ekonomi politikasına dek önemli açıklamalarda Başkan Çınar, çiftçilerin maliyetlerinin çok yüksek olması sebebiyle üretime devam edemediklerini kaydetti.
GIDA DOĞRUDAN DEVLET ELİYLE ALINMALI
Gübre, ilaç, mazot gibi giderlerin çok yüksek olmasına işaret eden Başkan Çınar, “Bir diğer sorun da aracıların bulunması. Devlet politikasıyla ürün alınmadığından, aracılar çok ciddi komisyonlarla ürünü ucuza alıp pazara gelene dek epey pahalı hale getiriyor. Çiftçinin maliyetini kurtaracak düzeyde almıyorlar. Bu açıdan gıda güvenliği, ülkenin en önemli gündem maddesi ve sorunu olmalı. Vatan Partisi’nin milli hükümet politikaları çerçevesinde bu konu önemle yer alıyor, gıdanın doğrudan devlet eliyle alınması gerekiyor.” dedi.
KÖYDEN KENTE GÖÇÜN SEBEBİ KONFOR DEĞİL
Çiftçilerin bu durumda olmasının başlıca sebeplerinden birinin de dağınık bir yapıda olunmasından kaynaklandığını belirten Başkan Çınar, “Örneğin Bursa, zeytin noktasında çok büyük bir potansiyele sahip, sofralık zeytinde Gemlik bir numaralı yer. Zeytinlerimiz koruma kanunu kapsamında olsa da zeytinlik alanlar korunmuyor, boş bırakılıyor, miras hukukundaki sorunlar sebebiyle boş kalan arazilerdeki sorunlar yan arazilere de sıçrıyor. İmara açılıyor, konutlar yapılıyor. Verimli toprağa da zarar veriliyor, üretici de maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklı olarak ekmek istemediğinden kente göç ediyor. Her gittiğimiz köyde ne yazık ki son nesil üretim yapıyor. Köyden kente göçün ana sebebi konfor değil.” diye konuştu.
PARANIN KONTROLÜ DEVLETTE OLMALI
Türkiye’de 1980 sonrası neoliberal sistemin hakim olduğuna işaret eden Başkan Çınar, ülkenin üretici konumundan ithalatçı konuma düştüğünü belirtti. Başkan Çınar sözlerini şöyle noktaladı;
“İşçi, enerji, akaryakıt maliyetleri çok arttı. Piyasada da tıkanıklık söz konusu. Bu sistem üreticinin üzerine basıyor. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmıyor. Halbuki paranın kontrolü devlet elinde olsa, vergi kaçırmanın, usulsüzlüklerin de önüne geçilebilir. Kamu İktisadi Teşekkülleri özel sektöre satıldı. Cumhuriyetin ilk yıllarında o dönem Sovyetler ile birlikte dünyanın en fazla büyüyen ülkesiydi Türkiye, ancak iktidarın 5 yıllık kalkınma planında üretimin sadece adı geçiyor. Biz kendi üreticimizi korursak, üreticimiz de belli maliyetleri düşürür. Bugün yaşadığımız süreçleri baz alan çiftçi eylemleri bu açıdan çok haklı.”
En Çok Okunan Haberler