Tarafsız haber için doğru adrestesiniz. Haber, Haberler, güncel haberler, internet haber,son dakika haberleri, ogaste.com farkıyla takip edin. En son haberlere bizimle ulaşın.
Yasal Uyarı: Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. -
Copyright© 2006-2024 Tüm hakları saklıdır.
HABER YAZILIMI ve
TURKTICARET.NET projesidir
Başkan Dalgıç: İstanbul'dan önce Mudanya deprem bekliyor
Mudanya Belediyesi, ilçenin depreme dayanıklılığını değerlendirmek amacıyla yürüttüğü riskli bina envanteri ve deprem risk analizini sunmak için basın toplantısı düzenledi.
Haber: İrem Eylül Kurt
Montania Hotel’de düzenlenen toplantıya Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın yanı sıra, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Orkun Gazioğlu, CHP Mudanya İlçe Başkanı Kurtuluş Furkan Atalay, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem katıldı.
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, ilçenin en önemli gündeminin afet riski olduğunu belirterek, bir yıl süren bina envanteri ve saha çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Verilerin masa başında detaylıca incelendiğini belirten Dalgıç, özellikle Güzelyalı’da yoğun yapılaşma ve çeşitli sıkıntılar tespit edildiğini ifade etti.

"İstanbul'dan önce Mudanya deprem bekliyor"
Başkan Dalgıç, Mudanya'nın fay hattı üzerinde olduğunu ve uzmanların İstanbul'dan önce Mudanya'da deprem beklendiğini dile getirdi.
"İstanbul'da beklenen depremden en çok Mudanya etkilenecek. Sürdürülebilir yaşam alanlarının yeniden yapılandırılması hedefi doğrultusunda çalışma yapıyoruz. Toplumsal uzlaşı, bilinç ve şeffaflıkla bu çalışmalar yürütülüyor. Mudanya'nın mevcut yapı envanterini ortaya çıkardık. Öncelikle Mudanya'daki zeminlere baktık. Riskin ve yoğunluğun sahil kısmındaki 11 mahallemizde ilk olarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Altıntaş'tan başlayarak, Burgaz'da devam ettik. Alçak binaların olduğu yerlere gitmedik. Çözümün zor olduğu yerlerde zeminin durumuna ve yapı durumuna baktık. Mudanya'da 8 bin 217 binayı inceledik ve toplam 54 bin 882 bağımsız bölümden oluşuyor. Burada toplam nüfus 82 bin 191 kişilik alanda çalışmamızı yaptık" ifadelerini kullandı.
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, ilçedeki binaların deprem riskini detaylı bir şekilde incelediklerini ve çarpıcı sonuçlar elde ettiklerini açıkladı. İnceleme sürecinde zemin eğimleri, yapıların görsel kalitesi, kullanım durumları, yapı nizamı ve kat seviyeleri gibi pek çok parametrenin değerlendirildiğini belirten Dalgıç, her bina için ayrı ayrı raporlar hazırladıklarını ve Bursa Teknik Üniversitesi ile iş birliği yaparak veri değerlendirmesi gerçekleştirdiklerini söyledi.
"2730 bina 1975 yönetmeliğine göre yapılmış"
İnceleme sonucunda 8 bin 217 binadan 2 bin 730'unun 1975 deprem yönetmeliğine göre inşa edildiğini tespit ettiklerini aktaran Dalgıç, "1975'ten sonra 3 yönetmelik revize edildi ve yeni bir revize daha bekleniyor. Bağımsız bölüm sayısı olarak baktığımızda ise 52 bin bağımsız bölümün yüzde 64'ü çok riskli ve riskli alanda kalıyor. Bağımsız bölümlere göre performans değerlendirmesinde risk oranı yüzde 71" dedi.
"Bursa'da hiçbir belediyenin yapmadığı bir plan notunu meclisten geçirdik"
Elde edilen sonuçlara göre acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Dalgıç, yapı stokunun yenilenmesinin kaçınılmaz olduğunu ve bu konuda Bursa'da hiçbir belediyenin yapmadığı bir plan notunu belediye meclisinden geçirdiklerini ifade etti.
Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, “Biz her dönem aynı şeyi söylüyoruz, doğru verilerle hızlı bir eylem politikası istiyoruz. Bursa’da yüzde 65’i niteliksiz yapı stoku var ve hala çözüm önerisi yok. Mudanya Belediyesi’nin veri toplaması önemli, ancak bundan sonra ne yapılacağına el birliğiyle karar vereceğiz. Öncelikli bölgeler belirlenip çalışmalara başlanmalı. Çarşamba’daki hareket Akademik Odaların motivasyonu ile başladı ve 10 aydır beklediğimiz bir hareketlilik var. Büyükşehir Belediyesi’nde de veri var ama istişare süreci tam başlamadı. Depremle ilgili bir eylem çalışmasına girmemiz gerekiyor. Deniz Dalgıç’ın heyecanını paylaşıyoruz, hem teknik hem de refleks olarak hazırlıklı olmalıyız. Umarım halk daha hızlı cevap verebilecek bir refleks geliştirebilir.”
Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme, Bursa genelinde konut alanlarının %89’unun riskli olduğunu belirterek, “Bursa’da sorunlar hep lokal olarak çözülmeye çalışıldı, kentleşme sağlanamadı. Mudanya’da birçok sokakta tek araç geçebilecek alanlar var. Afeti, afet yönetimi olarak ele almalı ve nasıl hazır hale gelebileceğimizi belirlemeliyiz. Mudanya’da mikrobölgeleme çalışmalarına bir an önce başlanmalı, afet sakınım planları hazırlanmalı ve kentsel dönüşüm çalışmalarına geçilmelidir. Rezerv dönüşüm çalışmalarını da yaparak imar planları üretmeliyiz. Mudanya Belediyesi, bu konuda öncü belediyelerden biridir.” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem, “Bursa’nın riskli binalarını tespit edip verileri çıkarmamız gerekiyor. Deprem bir beka sorunudur; can ve mal kaybı yaşadık. Belediyeler, yıkılacak binalara odaklanmalı. Sürdürülebilir çalışmalara yönelmeliyiz ve deprem gibi afetlerde ortak bir çalışma yürütmeliyiz. Bursa’daki kaçak binaları bilmiyoruz, ancak başkanlarımız irade gösterdiğinde çalışmalar devam edecektir. Kentsel dönüşümle şehirlerin ruhunu geri kazandırmalıyız. Mudanya’nın ruhunu kentsel dönüşümle geri kazanabiliriz.” dedi.
En Çok Okunan Haberler