Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Su Günü: "Su yoksa tarım yok, tarım yoksa gıda yok"

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, suyun doğru ve verimli kullanımının zorunluluk haline geldiğini belirterek, "Su yoksa tarım yok, tarım yoksa gıda yok. Tarımın can damarı olan suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Suyu korumak, yalnızca doğayı değil, insanlığın geleceğini de korumaktır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2025 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2025 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
ogaste.com
Dünya Su Günü: "Su yoksa tarım yok, tarım yoksa gıda yok"

"22 Mart Dünya Su Günü" dolayısıyla açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, suyun yaşamın ve medeniyetin temel taşı olduğunu ifade ederek, sürdürülebilir su yönetiminin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını vurgulayan Sağlam, iklim değişikliği ve nüfus artışına bağlı olarak su kaynaklarında azalma beklendiğini kaydetti. Bakanlık tarafından yapılan bilimsel çalışmalara göre 2030 yılına kadar su kaynaklarında yüzde 20, 2100 yılına kadar ise yüzde 25 oranında azalma öngörüldüğünü ifade eden Sağlam, "Dünya ısınıyor, yağış rejiminde düzensizlikler yaşanıyor. Bu da taşkın, sel ve kuraklık gibi afetleri beraberinde getiriyor. Bu nedenle değişen iklim şartlarına uyum sağlayacak su yönetim sistemlerini geliştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Tarımda suyun hayati bir öneme sahip olduğuna işaret çeken Sağlam, şunları söyledi:

"Su yoksa tarım yok tarım yoksa gıda yok. Su bütün canlılar için yaşamın kaynağı. Tarımın can damarı. Suyu tasarruflu kullanmaktan başka bir seçeneğimiz yok. Ufak değişikliklerle su tasarrufunu arttırabiliriz. Örneğin; çatıdan toplanan yağmur suyu, bahçe sulama veya temizlik gibi içme dışı alanlarda kullanılarak tatlı su kaynaklarına olan talebi azaltır. Bahçeyi sabah erken veya akşam saatlerinde sulamak, buharlaşmayı minimize ederek suyun verimli kullanılmasını sağlar. Damla sulama yöntemi ile sulama yapmalıyız. Bu tür adımlar, bireylerin su tüketimini azaltarak dolaylı yoldan su tasarrufunun desteklemesine imkan tanır. Daha az su talebi, nehirlerden ve rezervuarlardan çekilen su miktarını düşürür. İklim değişikliğiyle mücadele, su tasarrufu ve eğitim yoluyla farkındalık oluşturma, bu doğal hazineleri korumanın temel taşlarıdır. Hep birlikte su tasarrufuna katkıda bulunmalıyız. Gelecek nesillerimize daha yaşanılır bir dünya için evimizden başlamak üzere çocuklarımıza, gençlerimize suyu daha tasarruflu kullanma eğitimi ile farkındalık oluşturmalıyız ve alışkanlıklarımızı bu yönde değiştirmeliyiz. Suyu korumak, yalnızca doğayı değil, insanlığın geleceğini de korumaktır."


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.