Tarafsız haber için doğru adrestesiniz. Haber, Haberler, güncel haberler, internet haber,son dakika haberleri, ogaste.com farkıyla takip edin. En son haberlere bizimle ulaşın.
Yasal Uyarı: Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. -
Copyright© 2006-2024 Tüm hakları saklıdır.
HABER YAZILIMI ve
TURKTICARET.NET projesidir
"Genç yaşta görülen bel ağrıları romatizma kaynaklı olabilir"
Romatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ali Aşık, bel ağrılarının nedeninin romatizma kaynaklı olabileceğini belirterek, "Omurga ya da bel romatizması olarak bilinen Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan, omurgayı, eklemleri ve omurga ile kalça kemiği arasında bulunan sakroiliak eklemi etkileyen iltihaplı romatizmal bir hastalıktır. Genellikle 45 yaşın altında ve erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha sık görülür" dedi.
Medical Park Adana Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ali Aşık, halk arasında omurga ya da bel romatizması olarak bilinen Ankilozan Spondilit hakkında açıklamalarda bulundu.
Hastalığın tanımını yapan Uzm. Dr. Aşık, "Omurga ya da bel romatizması olarak bilinen Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan, omurgayı, eklemleri ve omurga ile kalça kemiği arasında bulunan sakroiliak eklemi etkileyen iltihaplı romatizmal bir hastalıktır. Genellikle 45 yaşın altında ve erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha sık görülür. Toplumdaki sıklığı ise yüzde 0.3-1.4 arasında değişmektedir. Ankilozan spondilit genetik geçişli bir hastalıktır. Birinci derece yakınlarında bu hastalık tanısı olan kişilerde hastalık görülme oranı yüksektir. HLA-B27 geni ile hastalık arasında ilişki bulunmaktadır. Bu geni taşıyan kişilerde hastalık çok daha sıktır" şeklinde konuştu.
Hastalardaki en sık şikayetin, sabahları olan bel ve sırt ağrısı olduğunu belirten Uzm. Dr. Aşık, "Genellikle bel fıtığıyla karışabilmekte ve hastalığın tanısında gecikmeye neden olmaktadır. Hastalıkların ayrımında inflamatuvar karakterde dediğimiz; istirahatle artan hareketle azalan, gece uykudan uyandırabilen ve sabah tutukluluğunun eşlik ettiği bel ağrısı öyküsü önemlidir" diye konuştu
Uzm. Dr. Aşık, hastalığın başlıca belirtilerini şu şekilde sıraladı:
"Sabahları olan bel boyun sırt ağrısı, istirahatle ağrıların artış göstermesi ve hareketle ağrıların azalması, sabahları topuklarda ağrı olması, eklemlerde ağrı ve şişlik, göğüs kafesinde ağrı ve şişlik, şikayetlerin 45 yaşından önce başlaması ve 3 aydan daha uzun sürmesi."
Hastalığın ilk dönemlerinde bel ve sırt ağrısı dışında çok fazla belirti görülmediği için çoğu zaman dikkate alınmadığını söyleyen Uzm. Dr. Aşık, "Zamanla ağrıların şiddetinde artış görülür. Ağrılar istirahat halinde artış gösterir ve hareketle azalır. Sabah uyandıktan sonra özellikle bel, boyun ve sırt bölgesinde hissedilen ve otuz dakikayı aşan tutukluluk olur. Topuklar üzerine basmakla ağrı hissedilebilir. Göğüs kafesinde, diz, ayak bilekleri, kalça gibi eklemlerde ağrı ve şişlikler görülebilir" dedi.
Bel romatizmasının ilerleyici bir hastalık olması nedeniyle omurga ve eklemlerde geri dönüşümsüz hasara ve omurgada öne doğru eğilmeye yol açabileceğine değinen Aşık, "Ankilozan spondilit eklemler dışında göz (özellikle ön üveit), kalp kapak hastalığı, böbrek ve bağırsakları(iltihaplı bağırsak hastalığı) etkileyebilmektedir. Hastalığın tanısında inflamatuvar karakterde ağrı (istirahatle artan hareketle azalan ve 30 dakikadan uzun süren sabah tutukluğun eşlik ettiği ağrı) öyküsü önemlidir. Genetik geçişli bir hastalık olması nedeniyle aile öyküsü sorgulanmalıdır. Ayrıntılı anamnez ve fizik muayene sonrası istenecek tetkiklerle hastalık tanısı rahatlıkla konmaktadır" ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler