Tarafsız haber için doğru adrestesiniz. Haber, Haberler, güncel haberler, internet haber,son dakika haberleri, ogaste.com farkıyla takip edin. En son haberlere bizimle ulaşın.
Yasal Uyarı: Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. -
Copyright© 2006-2024 Tüm hakları saklıdır.
HABER YAZILIMI ve
TURKTICARET.NET projesidir
Diyetisyen Bozfırat: "Sahura kalkmadan oruç tutulmamalı"
Ramazan'da sahura kalkmadan oruç tutulmaması gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Şule Bozfırat, "Sahur, oruç boyunca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alması açısından çok önemli bir öğündür. Su, meyve veya atıştırmalıklarla geçiştirilmemeli, mutlaka dengeli bir sahur yapılmalıdır. Ayrıca, sahur saatinin sabahın erken saatlerine çekilmesi, metabolizmanın hızını korur" dedi.
11 ayın sultanı Ramazan geldi. Oruç tutarken vücudumuzun beslenme düzeni tamamen değişiyor. Sahurdan iftara kadar geçen uzun süre boyunca hiçbir şey yiyip içmeden oruç tutmak, kan şekerinde dalgalanmalara yol açabilir. Özellikle sahur ve iftar arasındaki zaman diliminde dengeli bir şekilde beslenmek, sağlıklı bir Ramazan geçirmenizi sağlar. Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Şule Bozfırat, bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaştı.
Ramazan ayının vücudumuzun ihtiyaçlarına dikkat ettiğimiz bir dönem olması gerektiğini dile getiren Uzm. Dyt. Bozfırat, "Uzun açlık saatleri boyunca kan şekeri seviyelerinde dalgalanmalar yaşanabilir ve bu da metabolizma üzerinde değişikliklere yol açabilir. Bu nedenle, oruç tutarken beslenmeye özen göstermek çok önemlidir" şeklinde konuştu.
İftarda besinlerin yavaş yavaş yenilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dyt. Bozfırat, "İftar sırasında açlıkla birlikte hızlı yemek yemek, hazımsızlığa ve fazla yemek yemeye yol açabilir. Bunun yerine, iftarı küçük bir çorba ile açmak ve ardından bir süre ara vermek doğru olacaktır. Bu, mideyi hazırlamak açısından oldukça faydalıdır" ifadelerini kullandı.
Sahur yapmadan oruç tutulmaması gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dyt. Bozfırat, "Sahur, oruç boyunca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alması açısından çok önemli bir öğündür. Su, meyve veya atıştırmalıklarla geçiştirilmemeli ve mutlaka dengeli bir sahur yapılmalıdır. Ayrıca, sahur saatinin sabahın erken saatlerine çekilmesi, metabolizmanın hızını korur" açıklamasında bulundu.
İftarda yavaş yemek yemenin, doygunluğu sağlamak açısından önemli olduğunu belirten Uzm. Dyt. Bozfırat, "İftarı 2-3 kısma bölerek, fazla yemek yemenin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca, yemeklerinizi hafif ve sindirimi kolay tutmak da sağlığınız açısından faydalıdır" dedi.
Kahve ve çay tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekildiğini vurgulayan Uzm. Dyt. Bozfırat, "Kahve ve çay diüretik etkiye sahip olduğundan, gün boyu susuz kalan vücutta bu içeceklerin fazla tüketilmesi su kaybına neden olabilir. İftardan birkaç saat sonra 1 fincan tüketmek, hem demir depolarının korunmasına yardımcı olur hem de diüretik etkisini azaltır. Uzun süreli açlık nedeniyle kabızlık yaşanabilir. Bunu önlemek için yüksek lifli besinler tüketmek oldukça önemlidir. Kepekli tahıllar, sebzeler, kurubaklagiller ve bol su, sindiriminizi düzenler. İftardan sonra hafif bir yürüyüş yapmak da faydalıdır" diye konuştu.
Tatlı tüketimine değinen Uzm. Dyt. Bozfırat, "İftar sonrasında tatlı yemek yerine, hafif meyve tatlıları veya sütlü tatlıları tercih etmek daha sağlıklıdır. Ayrıca, tatlıyı hemen iftardan sonra yemek yerine birkaç saat sonra tüketmek, sindirimi kolaylaştırır" ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler